Sastojci:
- 75 dag srdela
- 2 dl ulja
- 7 dag brašna
- 30 dag mrvica
- 3 jaja
- sol
Za pohanje odaberite velike srdele. Očistite ih, razrežite po dužini i otvorite kao knjigu. Izvadite kosti. Jaja razmutite i posolite. Pripremite i krušne mrvice, što sitnije. Otvorene srdele zatim uvaljajte u brašno, umočite u razmućena jaja i uvaljajte u mrvice.
U tavi zagrijte oblinu količinu ulja. Na srednjoj vatri ispržite pohane srdele, najprije s jedne, a zatim s druge strane. Pržite ih samo 2-3 minute, samo dok porumene. Gotove pohane srdele najprije položite na upijajući papir, kako biste odstranili višak ulja. Pohane srdele možete začiniti limunovim sokom. Poslužite tople ili ohlađene.
Srdele možete pripremiti za pohanje i tako da u svaku otvorenu svježu srdelu stavite jedan filete slane srdele, pa ih zatvorite tako da poprime prirodni oblik.