Dagnje u umaku

Sastojci:

  • 1,5 kg dagnji
  • 1 dl maslinovog ulja
  • 3 režnja češnjaka
  • 1 žlica mrvica
  • peršin
  • sol, papar

Dagnje očistite i operite. U široj posudi zagrijte ulje. Dodajte nasjeckani češnjak i peršinovo lišće, uspite mrvice, umjereno posolite i popaprite. Zatim stavite dagnje i poklopite. Kuhajte dok se dagnje ne otvore. Poslužite toplo, zajedno s umakom. Tokom pripreme umak možete začiniti i limunovim sokom. S ovako pripremljenim umakom možete preliti kuhane špagete ili rižu.

Na opisani način možete prirediti i bilo koju drugu vrstu školjki. Kod kupnje školjki obratite pažnju da su svježe. Svježinu školjki odredit ćete po tome da li su čvrsto zatvorene. Školjke koje su u sirovom stanju otvorene, sigurno nisu svježe i nisu preporučljive za jelo.

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Odgovori

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s

%d bloggers like this: