Sastojci:
- 35 dag riže
- 20 dag kobasica
- 5 dag suhe slanine
- 1 žlica koncentrata rajčice
- 1 glavica luka
- 0,5 dl ulja
- sol, papar
Kobasice ogulite i narežite na komadiće, ne suviše male. Suhu slaninu narežite na sitnije komadiće. Luk ogulite, operite i sitno nasjeckajte. U prikladnu posudu ulijte ulje. Na ulju na umjerenoj vatri popržite luk i suhu slaninu. Čim luk počne mijenjati boju, uspite koncentrat rajčice, dodajte narezanu kobasicu, ulijte malo vode, a po potrebi dodajte i malo soli. Kad voda provrije, uspite rižu. Kuhajte na srednjoj vatri dok se riža ne skuha. Po potrebi dolijte po malo vode, a češće promiješajte. Gotov rižot popaprite i poslužite s ribanim sirom. U toku pripreme rižota možete dodati i malo šafrana.