Sastojci:
- 1 kg škampa
- 2 dl suhog bijelog vina
- 1 dl maslinovog ulja
- 3 režnja češnjaka
- 3 žlice mrvica
- 2 žlice vinjaka
- 1 žličica koncentrata rajčice
- peršin
- sol
Odaberite svježe škampe. Škampi mogu biti zamrznuti, ali je bitno da nije prošlo puno vremena otkad su ulovljeni pa do zamrzavanja. Za buzaru su odlični i manji škampi.
Škampe očistite i operite. U širu posudu ulijte ulje i zagrijte ga. Češnjak i peršinovo lišće sitno nasjeckajte i stavite na ulje. Kad češnjak počne mijenjati boju, uspite mrvice. Kratkotrajno popržite i dodajte škampe. Pirjajte ih nekoliko minuta na jačoj vatri, češće miješajući. Koncentrat rajčice otopite u čaši vode i prelijte preko škampa. Posolite, a zatim ulijte u čašu suhog bijelog vina. Nastavite kuhati 10-15 minuta na umjerenoj vatri. Neposredno prije no što će škampi biti gotovi, ulijte vinjak. Pričekajte da umak provrije, a zatim jelo skinite s vatre i poslužite.
Na opisani način možete pripremiti i bilo koju drugu vrstu rakova. Dobivenim umakom ukusno možete začiniti kuhanu tjesteninu ili rižu.