Škampi u umaku

Sastojci:

  • 1 kg škampa
  • 2 dl suhog bijelog vina
  • 1 dl maslinovog ulja
  • 3 režnja češnjaka
  • 3 žlice mrvica
  • 2 žlice vinjaka
  • 1 žličica koncentrata rajčice
  • peršin
  • sol

Odaberite svježe škampe. Škampi mogu biti zamrznuti, ali je bitno da nije prošlo puno vremena otkad su ulovljeni pa do zamrzavanja. Za buzaru su odlični i manji škampi.

Škampe očistite i operite. U širu posudu ulijte ulje i zagrijte ga. Češnjak i peršinovo lišće sitno nasjeckajte i stavite na ulje. Kad češnjak počne mijenjati boju, uspite mrvice. Kratkotrajno popržite i dodajte škampe. Pirjajte ih nekoliko minuta na jačoj vatri, češće miješajući. Koncentrat rajčice otopite u čaši vode i prelijte preko škampa. Posolite, a zatim ulijte u čašu suhog bijelog vina. Nastavite kuhati 10-15 minuta na umjerenoj vatri. Neposredno prije no što će škampi biti gotovi, ulijte vinjak. Pričekajte da umak provrije, a zatim jelo skinite s vatre i poslužite.

Na opisani način možete pripremiti i bilo koju drugu vrstu rakova. Dobivenim umakom ukusno možete začiniti kuhanu tjesteninu ili rižu.

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: