Sastojci:
- 40 dag špageta
- 10 dag suhe slanine
- 2 dl suhog bijelog vina
- 2 glavice luka
- sol, papar
Suhu slaninu narežite na uske i tanke listiće. vGlavicu luka ogulite, operite i sitno nasjeckajte. Špagete prelomite na kraću duljinu (5-6 cm). U većoj posudi, prikladnoj da u nju poslije dodate kuhanu tjesteninu, zagrijte malo ulja i uspite luk i suhu slaninu. Pržite desetak minuta na umjerenoj vatri. Potom ulijte suho bijelo vino. Posolite, popaprite i nastavite kuhati na umjerenoj vatri još desetak minuta.
U dubljem loncu zagrijte četiri litre vode. Dodajte malo soli i ulijte nekoliko žlica ulja. Kad voda proključa, uspite pripremljene špagete. Kuhajte na srednjoj vatri dok se tjestenina ne skuha. Kuhane špagete ocijedite (ne sasvim) i uspite u posudu s pripremljenim umakom. Promiješajte i ostavite na umjerenoj vatri jednu minutu. Potom jelo poslužite.